Ingmar Piano Duo

3. jul 2013. godine 20h. Kulturni centar Novog Sada. Zatvaranje 5. svetske konferencije pijanista. Tu su učesnici iz Kanade, Poljske, Francuske, Velike Britanije, Belorusije. Tu su kolege, saradnici, prijatelji. Klavirski duo Ingmar koji čine dvoje pijanista i profesora klavira Slobodanka Stević i Aleksandar Gligić, predstavljaju novi CD, muziku savremenih srpskih kompozitora.

Svetla se gase.

1

Promocija počinje delom S. S. Kovačevića BURLESKKI, zatim delom A. Vrebalov THE SPELL. Govorili su Bogdan Đaković, doktor muzikologije, profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu i Juval Admoni, profesor univerziteta u Tel Avivu. Vizuelni sadržaj predstavljale su fotografije koje sam radila za Ingmar, želeći da ih pokažem na jedan drugačiji način, izmeštajući ih iz koncertne sale u ruine dvorca Špicerovih, uz ideju da slike imaju duh foto editorijala u časopisu posvećenom modi, prateći temu i ritam muzike koju izvode.

IMG_7747IMG_7743 IMG_7758 IMG_7759

Premijerno je izveden i video za predivnu kompoziciju Svetozara Nešića CHOPINTURNO NO 1. Sve pohvale rediteljki Jeleni Kuljači za izuzetan rad.

” Klavirski duo Ingmar, ili kako ih u inostranstvu oslovljavaju – Ingmar Piano Duo, odraz je jednog novosadskog pokušaja da se umetnost stvori na lokalnim osnovama, koristeći lokalne resurse obrazovanja, saradnje, autorskog stvaranja i izraza, te da se ta ista, takva umetnost, plasira u mnogo širem kulturnom prostoru. I taj pokušaj je očigledno više nego uspeo. Nakon što su ostvarili fantastičan uspeh na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Rimu, osvojivši ne samo najvišu nagradu u kategoriji za dva klavira već i nagradu za izvođenje dela, ni manje ni više, italijanskog savremenog kompozitora, počinje pravi uzlet ovih mladih umetnika. Takav uzlet doveo ih je i u retko viđen centar pažnje popularnih medija, koji su im posvetili članke, emisije i reportaže, pružajući dužnu pažnju dvama pijanistima koji tako lepo predstavljaju svoj grad i zemlju pred inostranim stručnjacima, muzičarima i publikom. Od tada, Ingmar je načinio i seriju trajnih snimaka za Radio Novi Sad, Radio Vatikana, San Marina i mnoge druge. Nakon isto tako važnog ostvarenja na Svetskom takmičenju u San Marinu, gde su se po pozivu organizatora uvrstili među 7 najuspešnijih klavirskih dua iz celog sveta, Slobodanka i Aleksandar doneli su izuzetno vrednu odluku – da najveću svoju izvođačku pažnju poklone srpskoj klasičnoj muzici, savremenim kompozitorima, te da tu novu umetničku tekovinu predstave i domaćoj i međunarodnoj publici.” – Milan M. Marković, NOVA MISAO – časopis za savremenu kulturu Vojvodine, 2012.

Veliko hvala Slobodanki i Saši na ukazanom poverenju. Izuzetno sam ponosna što sam dobila priliku da učestvujem u jednom ovako značajnom projektu, kako za Ingmar, tako i za našu kulturu. Srećna, zbog uspešne realizacije.

Da srpska savremena muzika obiđe svet.

IMG_8384                                             Chopinturno No 1

IMG_8222-Edit                                                       The spell

IMG_8285                                                    Matrix Combat

IMG_8354                                                          Jeuabeux

IMG_8254                                                       Burleskki

IMG_8201-Edit

IMG_8245-Edit

IMG_8266

IMG_8227-Edit

IMG_8221

IMG_8213-Edit-Edit

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s